Liefde voor Kunst

Op het Liefdespad brengen verschillende (beeldend) kunstenaars een ode aan de liefde. Onder anderen Daan den Houter, Jurgen Bey, Tijs Rooijkakkers, Hans van Bentem, Rob Sweere en Studio Ruwe Data geven hun kunstzinnige visie op dit hartverwarmende thema. Vanaf het voorjaar 2020 te zien in het natuurlijke theater dat Ruurlo heet.

Rob Sweere

Over Rob Sweere
Rob Sweere is bekend van zijn constructies waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. Bewustwording van de wereld om ons heen, van de immense natuur of zelfs van het onmetelijke universum, maakt dat we onszelf leren kennen. De wereld is in deze zin op te vatten als een spiegel van het innerlijk van de mens. De constructies van Sweere zijn bedoeld als hulpmiddelen ter concentratie. Inmiddels nodigt Sweere - ook zonder hulp van deze middelen - mensen over de hele wereld uit om ‘conversaties’ aan te gaan met de hemel of met bomen. Rob Sweere begon zijn carrière als klassiek performancekunstenaar, waarbij hij zelf de performances uitvoerde. Daar lijkt hij in zijn recente werk weer naar teruggekeerd.

robsweere.com

Thijs Kelder

Over Thijs Kelder
Studio Ruwedata is de praktijk van de Rotterdamse kunstenaar Thijs Kelder. Eens begonnen in grafisch ontwerp en illustratie, richten Thijs 'artistieke activiteiten zich op toegepaste driedimensionale kunstinstallaties. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een duidelijke signatuur en verwijzingen naar pop-art, iconografie en vintage advertenties. De randen van het leven vormen een rode draad in het hele werk en worden met een gezond, soms donker, gevoel voor humor naar de kijker gebracht.“We denken allemaal aan liefde, ouder worden en waar onze samenleving naartoe gaat. Dit zijn alledaagse onderwerpen, maar zeer zinvol en inspirerend. Ik wil deze gedachten delen in mijn werk.”

 


Studio Ruwe Data

Jurgen Bey

Over Jurgen Bey
Jurgen Bey is een Nederlands productontwerper. Bey studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en gaf daar van 1998 tot en 2004 op verschillende afdelingen les. Bey’s werk bestaat uit het ontwerpen van producten, meubels, interieurs en inrichten van de publieke ruimte. In 2002 richtte Bey samen met architect Rianne Makkink Studio Makkink & Bey op. Hij won met Studio Makkink & Bey meerdere prijzen, zoals van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2005 en de Woonbeurspin in 2008. Producten en installaties van Jurgen Bey en Rianne Makkink zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Zoals de Kokontafel/stoel van Jurgen Bey en Jan Konings uit 1997, de Treetrunk Bench van Jurgen uit 1999 en de EarChair van Rianne en Jurgen uit 2003. Sinds september 2010 is Bey ook directeur van het Sandberg Instituut in Amsterdam, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. In 2014 is hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. Zijn Boombank dient op het Liefdespad als Loveseat en is een grote publiekstrekker!

Hans van Bentem

Over Hans van Bentem
Hans van Bentem volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1988 afstudeerde. Hans van Bentem maakt behalve keramische sculpturen ook schilderijen en objecten van glas. Als beeldhouwer maakt hij vooral oversized sculpturen voor scholen, winkelcentra en pleinen. Zijn voorkeur gaat uit naar kunst in de openbare ruimte, het liefst in de buitenlucht. Hij wil mensen heel direct raken. ‘Het gaat er niet om wat ze van mijn beelden vinden, maar dát ze er iets van vinden’, aldus van Bentem. Hans van Bentem vermengt vele stijlen in zijn werk. Hij put uit de kunsthistorie, uit stripverhalen en uit de wereld van de moderne communicatie.

Hugo Vrijdag

Over Hugo Vrijdag
Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal kunstwerken en lichtinstallaties gemaakt. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van het narratieve en techniek. Dat wordt op het Liefdespad duidelijk zichtbaar door de zogenaamde "Fluisterstoel". Een loveseat met een verbluffend staaltje hightech (in samenwerking met founder Bronkhorst Hightech), waar niet alleen jouw hart sneller van gaat kloppen...

 

 

Daan den Houter

Over Daan den Houter
Daan den Houter is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt en woont in Rotterdam. Voordat hij naar de kunstacademie ging, studeerde hij kunstmatige intelligentie. In deze studie vond hij de basis voor zijn werk als kunstenaar. De subjectieve manier waarop we kijken en de wereld aanpassen en de grote invloed van de onderbewuste geest op ons bewustzijn, fascineert Den Houter. Zijn werken verkennen de manier waarop we ons aanpassen en kijken naar de (kunst-)wereld en perspectiefveranderingen genereren op de meest voorkomende, dagelijkse dingen. De Liefde is er daar één van...

 

Tijs Rooijakkers

Over Tijs Rooijakkers
Tijs studeerde aan AKV | St. Joost in Den Bosch, waar hij in 2004 afstudeerde. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Tijs maakt beelden, of zoals hij ze zelf noemt: ‘stilstaande bewegingen’. Zijn installaties ogen als schetsen in de ruimte. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden. Tijs zoekt de grenzen op van de materialen die hij gebruikt en de vorm die hij wil bereiken. Hiervoor experimenteert hij veel en ontwikkelt hij zelf technieken en gereedschappen, zoals hout buigen door middel van stoomkisten. De plek van zijn installaties en de mensen die er vertoeven, spelen een grote rol bij de totstandkoming van zijn werk. Zijn werk vraagt om een dynamische, levendige ruimte om zich heen: een natuurlijke habitat waaruit het niet alleen ontstaat, maar waardoor het ook tot leven komt. Tijs exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park. Tegenwoordig richt hij zich steeds meer op werken in de openbare ruimte. Waaronder dus nu ook het Liefdespad in Ruurlo.

 

tijsrooijakkers.nl