Liefde voor Kunst

Op het Liefdespad brengen verschillende (beeldend) kunstenaars een ode aan de liefde. Onder anderen Tejo Remy & René Veenhuizen, Hugo Vrijdag, Alphons ter Avest, Daan den Houter, Jurgen Bey, Tijs Rooijkakkers, Hans van Bentem, Rob Sweere en Studio Ruwe Data geven hun kunstzinnige visie op dit hartverwarmende thema. Met de nu elf geweldige loveseats en een twaalfde gepland voor 2023 staat het pad er in volle glorie!

Rob Sweere

Over Rob Sweere

Rob Sweere is bekend van zijn constructies waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. Bewustwording van de wereld om ons heen, van de immense natuur of zelfs van het onmetelijke universum, maakt dat we onszelf leren kennen. De wereld is in deze zin op te vatten als een spiegel van het innerlijk van de mens. De constructies van Sweere zijn bedoeld als hulpmiddelen ter concentratie. Inmiddels nodigt Sweere - ook zonder hulp van deze middelen - mensen over de hele wereld uit om ‘conversaties’ aan te gaan met de hemel of met bomen. Rob Sweere begon zijn carrière als klassiek performancekunstenaar, waarbij hij zelf de performances uitvoerde. Daar lijkt hij in zijn recente werk weer naar teruggekeerd.

Rob Sweere


Liefde voor Achterhoek

In het thema van Liefde voor Achterhoek, heeft founder Rabobank een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van deze loveseat. Vanuit de loveseat werp je een blik op de prachtige natuur waar de Achterhoek over beschikt. 

De Rabobank is door heel Nederland, maar ook lokaal actief. Actief in jouw omgeving, samen met hun leden en klanten. Dat is Rabobank. De Rabobank werkt samen met haar maatschappelijke partners aan de versterking van de leefbaarheid in de Achterhoek.  Zij geloven in de kracht van hun partnerships, want alleen samen versterken we de samenleving.

Thijs Kelder

Over Thijs Kelder

Studio Ruwedata is de praktijk van de Rotterdamse kunstenaar Thijs Kelder. Eens begonnen in grafisch ontwerp en illustratie, richten Thijs 'artistieke activiteiten zich op toegepaste driedimensionale kunstinstallaties. Zijn stijl wordt gekenmerkt door een duidelijke signatuur en verwijzingen naar pop-art, iconografie en vintage advertenties. De randen van het leven vormen een rode draad in het hele werk en worden met een gezond, soms donker, gevoel voor humor naar de kijker gebracht.“We denken allemaal aan liefde, ouder worden en waar onze samenleving naartoe gaat. Dit zijn alledaagse onderwerpen, maar zeer zinvol en inspirerend. Ik wil deze gedachten delen in mijn werk.

Studio Ruwe Data

Liefde voor beweging

In het thema van Liefde voor Beweging, heeft founder Nijha een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van deze loveseat. Door de beweging en geluiden van deze loveseat gaat je hartslag geheid omhoog. 

Nijha innoveert door te investeren, vooruit te kijken, risico te nemen en te experimenteren. Dat doen zij samen met hun partners die overal in de wereld van sport en bewegen actief zijn. Nijha wil dat wat zij maken, leveren of aanbieden bijdraagt aan een leven lang bewegen. Ze creëren dan ook onder andere beweegroutes in het park, op straat en in de buurt – waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten, op gewicht én vitaal kunnen blijven. Zo ook op Het Liefdespad!Jurgen Bey

Over Jurgen Bey

Jurgen Bey is een Nederlands productontwerper. Bey studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en gaf daar van 1998 tot en 2004 op verschillende afdelingen les. Bey’s werk bestaat uit het ontwerpen van producten, meubels, interieurs en inrichten van de publieke ruimte. In 2002 richtte Bey samen met architect Rianne Makkink Studio Makkink & Bey op. Hij won met Studio Makkink & Bey meerdere prijzen, zoals van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2005 en de Woonbeurspin in 2008. Producten en installaties van Jurgen Bey en Rianne Makkink zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Zoals de Kokontafel/stoel van Jurgen Bey en Jan Konings uit 1997, de Treetrunk Bench van Jurgen uit 1999 en de EarChair van Rianne en Jurgen uit 2003. Sinds september 2010 is Bey ook directeur van het Sandberg Instituut in Amsterdam, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. In 2014 is hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. Zijn Boombank dient op het Liefdespad als Loveseat en is een grote publiekstrekker!

Studio Makkink & Bey


Liefde voor natuur

In het thema van Liefde voor Natuur, heeft founder Staatsbosbeheer een belangrijke bijdrage geleverd bij de realisatie van deze loveseat. De loveseat bevindt zich niet alleen in de natuur, hij is ook gemaakt van een natuurproduct.

Staatbosbeheer zet zich elke dag weer in voor de prachtige natuur in Nederland. Dit omdat Staatbosbeheer erop gericht is dat huidige en toekomstige generaties de vele belangrijke waarden van natuur kunnen beleven, in balans met het duurzaam benutten van onze gebieden met de samenleving. Waar kan men nou beter de waarden van natuur en duurzaamheid beleven dan op Het Liefdespad?

Hans van Bentem

Over Hans van Bentem

Hans van Bentem volgde de opleiding monumentale vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij in 1988 afstudeerde. Hans van Bentem maakt behalve keramische sculpturen ook schilderijen en objecten van glas. Als beeldhouwer maakt hij vooral oversized sculpturen voor scholen, winkelcentra en pleinen. Zijn voorkeur gaat uit naar kunst in de openbare ruimte, het liefst in de buitenlucht. Hij wil mensen heel direct raken. ‘Het gaat er niet om wat ze van mijn beelden vinden, maar dát ze er iets van vinden’, aldus van Bentem. Hans van Bentem vermengt vele stijlen in zijn werk. Hij put uit de kunsthistorie, uit stripverhalen en uit de wereld van de moderne communicatie.

Hans van Bentem


Liefde voor Diversiteit

 

In het thema van Liefde voor Diversiteit, heeft founder ProRail een belangrijke bijdrage geleverd in de realisatie van deze loveseat. Deze loveseat bevat mooie vormen en valt op door zijn kleuren, daarmee past het zeer goed in het thema LGBTI en is het een echte eyecatcher op het station van Ruurlo.

 

ProRail vindt sociale veiligheid belangrijk en investeert samen met het roze netwerk Trainbow in de sociaal veilige werkomgeving van zijn LHBTI+ collega`s. De beste prestaties komen tot stand als de kwaliteiten en de diversiteit van alle ProRailers worden ingezet, aldus ProRail. De praktijk laat zien dat het werkt als je verschillen onderling waardeert en overeenkomsten omarmt. Daarom investeert ProRail structureel in diversiteit en inclusie.

Studio Poppinga

Over Studio Poppinga

Buro Poppinga bestaat 15 jaar en is opgericht door Wim Poppinga. Deze van oorsprong Groningse ontwerper (1967) werkt op het snijvlak van productvormgeving, architectuur, landschapsarchitectuur en beeldende kunst. Hij volgde de richting Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven. Daarna voltooid hij een architectuurstudie aan het Berlage, centrum voor gevorderde studies in Architectuur en Urban Design, nu gevestigd in Rotterdam. 

Buro Poppinga

Liefde voor Educatie

In het thema van Liefde voor Educatie, draagt IVN het vaderschap over deze loveseat. Vanaf deze loveseat (verrekijkerbank) krijgt u een inkijkje in de historische achtergrond van het adembenemende omliggende landschap. 

Door jong en oud actief te laten ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is, wil IVN een natuurbewuste gedragsverandering bereiken. IVN gelooft dat mens en natuur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In de huidige samenleving is de mens echter te ver van de natuur af komen te staan. De natuur dichterbij de mensen brengen, zodat zij de natuur weer in hun hart sluiten en hier ook beter voor zullen. Dat is waar IVN voor staat. 


De Oudste Loveseat

OudsteLoveseat_Ruurlo
OudsteLoveseat_Ruurlo
OudsteLoveseat_Ruurlo

Ruurlo`s Oudste Liefde Sage

In het thema van Liefde voor Romantiek, is dit de oudste loveseat van het Liefdespad! De kunstenaar is onbekend maar wat zeker is, is dat er zich in de 14e eeuw veel romantiek heeft afgespeeld rondom het stenen bankje. Zo zie je maar weer dat romantiek geen tijd kent! De romantiek rondom het bankje is ook vastgelegd in een verhaal. Hier een kleine samenvatting:

Een Gelderse sage over een onmogelijke liefde. Ten tijde van de pestepidemie van de 14e eeuw, krijgen de joden de schuld van de Zwarte Dood. Een joodse vader en dochter ontkomen aan de woede van het volk, omdat de ridder van Ruurlo verliefde op haar is. Zijn moeder dwingt hem echter met een ander te trouwen en de joodse vader en dochter te doden. Hij spaart haar, maar doodt de vader. De dochter wreekt zich uit eindelijk op de ridder met een dodelijke kus. 

Voor het volledige verhaal klik je hier!

Tejo Remy & René Veenhuizen

Over Tejo Remy & René Veenhuizen


Liefde voor Kunst

Met het thema Liefde voor de Kunst en een ode aan creativiteit hebben de Nederlandse designers Tejo Remy & René Veenhuizen deze Reefbench ontworpen. 

Kunst is de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Deze gestileerde duin, bezaaid met klassieke zitelementen, is ontstaan door ze op een ingenieuze manier te stapelen.


Vanaf deze loveseat kijk je uit op de skyline van Ruurlo.

Alphons ter Avest


Over Alphons ter Avest


Ter Avest studeerde aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem. In zijn werk speelt perceptie en transformatie een belangrijke rol, waarbij het hem gaat om het bereiken van een helder en transparant beeld met een gelaagde betekenis. Aan de basis hiervan liggen vaak alledaagse objecten, een auto, een caravan, een huis, modelbouwmateriaal, speelgoed, etc. Deze iconen van onze tijd vormen een aanleiding maar staan niet model. Hij modelleert deze beelden opnieuw om ze te betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid. De kunstenaar werkt meestal met reproductietechnieken zoals zeefdruk of giettechnieken in metaal en keramiek waarbij sjablonen en mallen gemaakt moeten worden. Met deze werkwijze komt proces en techniek samen in het beeld.

Liefde voor de Noaber

Noaberschap, een gemeengoed van onze streek. Elkaar met raad en daad bijstaan door een intensieve vorm van burenhulp. Een begrip dat we voor lief nemen, maar is eigenlijk een cadeau van onschatbare waarde waar een groot lint omheen hoort!

Kunstenaar Alphons ter Avest heeft, met bijdrage van Sven voor ogen, deze speelse en dynamische Lintbank ontworpen. Als ode aan de samenhorigheid! De loveseat bestaat uit 1 doorlopend lint. Een lint dat ons verbindt.

Hugo Vrijdag

Reeënkoppen Liefdespad
Reeënkoppen Liefdespad
Reeënkoppen Liefdespad

Over Hugo Vrijdag
Hugo Vrijdag (1970), studeerde af aan de Design Academy Eindhoven. Als beeldend kunstenaar en ontwerper combineert hij zijn fascinatie voor techniek met storytelling. Vrijdag schrijft verhalen die verfilmd worden. In de films spelen de door hem ontworpen rekwisieten de hoofdrol. Hij is de geestelijk vader van de science centra De Ontdekfabriek (Eindhoven), Het Ontdekstation (Tilburg) en de Uitvindfabriek (Breda). Vrijdag heeft in de loop der jaren een aantal kunstwerken en lichtinstallaties gemaakt. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van het narratieve en techniek. Dat wordt op het Liefdespad duidelijk zichtbaar door de zogenaamde "Reeënkoppen". Een verbluffend staaltje hightech in samenwerking met founder Bronkhorst High-Tech. 

Liefde voor Techniek 

Twee grote reeënkoppen van imponerende grootte van 6 meter hoog zijn zo geplaatst zoals zij in werkelijkheid op afstand met elkaar communiceren.

Vol trots staat de reebok in het weideveld met zijn blik op de reegeit. De reegeit staat verdekt opgesteld aan de rand van het bos. Een realistisch beeld van een alledaags liefdesspel. Het kunstwerk is interactief en te betreden door bezoekers. Kijkend door de kop zie je het andere dier in de verte en hoor je deze zelfs door de weerkaatsing van het geluid in de oorschelpen en de kop van cortenstaal.

Het kunstwerk van kunstenaar Hugo Vrijdag over de Liefde voor Techniek en natuur is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Bronkhorst High Tech. “De natuur die we koesteren en die ons in de techniek inspireert met haar natuurkundige fenomenen.”
Het kunstwerk is gemaakt door Baaijens metaal uit Oss.

Daan den Houter

Over Daan den Houter

Daan den Houter is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt en woont in Rotterdam. Voordat hij naar de kunstacademie ging, studeerde hij kunstmatige intelligentie. In deze studie vond hij de basis voor zijn werk als kunstenaar. De subjectieve manier waarop we kijken en de wereld aanpassen en de grote invloed van de onderbewuste geest op ons bewustzijn, fascineert Den Houter. Zijn werken verkennen de manier waarop we ons aanpassen en kijken naar de (kunst-)wereld en perspectiefveranderingen genereren op de meest voorkomende, dagelijkse dingen. De Liefde is er daar één van...

Daan den Houter

Liefde voor Verbinding

In het thema van Liefde voor Verbinding, draagt VVV Ruurlo het vaderschap over deze loveseat. Vanaf de bovenste verdieping op de High Tea tafel, kun je verbinding maken met de uitkijktoren in het grootste heggendoolhof van Europa!

VVV Ruurlo biedt tal van activiteiten op het gebied van verbinding. Zo organiseren zij maandelijks verschillende wandel- en fietstochten vanuit Ruurlo. Mocht u na het Liefdespad nog op zoek zijn naar een andere uitdaging? Dan bent u bij VVV Ruurlo aan het juiste adres!

Tijs Rooijakkers

Over Tijs Rooijakkers

Tijs studeerde aan AKV | St. Joost in Den Bosch, waar hij in 2004 afstudeerde. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar. Tijs maakt beelden, of zoals hij ze zelf noemt: ‘stilstaande bewegingen’. Zijn installaties ogen als schetsen in de ruimte. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden. Tijs zoekt de grenzen op van de materialen die hij gebruikt en de vorm die hij wil bereiken. Hiervoor experimenteert hij veel en ontwikkelt hij zelf technieken en gereedschappen, zoals hout buigen door middel van stoomkisten. De plek van zijn installaties en de mensen die er vertoeven, spelen een grote rol bij de totstandkoming van zijn werk. Zijn werk vraagt om een dynamische, levendige ruimte om zich heen: een natuurlijke habitat waaruit het niet alleen ontstaat, maar waardoor het ook tot leven komt. Tijs exposeerde bij onder andere het Van Abbemuseum, KunstenLab, MU en festivals als Oerol, Bosch Parade en Duizel in het Park. Tegenwoordig richt hij zich steeds meer op werken in de openbare ruimte. Waaronder dus nu ook het Liefdespad in Ruurlo. 

tijsrooijakkers.nl

Liefde voor het water

In het thema van Liefde voor Water, heeft Waterschap Rijn en IJssel een belangrijke bijdrage geleverd aan de realisatie van deze loveseat. De loveseat (roeispaan) is geïnspireerd op een gedicht van de Achterhoekse dichter Staring. De roeispaan staat symbool voor een metafoor: in het huwelijksbootje stappen! Staring schrijft hierover dat je moet werken aan je relatie door te roeien met de riemen die je hebt.

Waterschap Rijn en IJssel zorgt voor het water in uw omgeving. Zodat u daarin veilig kunt ondernemen, wonen en recreëren. Veilig, schoon, niet te droog en niet te nat. Dat doen zij door het (grond)waterpeil te beheren, rioolwater te zuiveren en te zorgen voor schoon water in beken, sloten en rivieren.