Alle vormen van liefde en waarom ze belangrijk zijn

Het Liefdespad is bedoeld voor singles, geliefden, vrienden, familie en zelfs huisdieren. Tegenwoordig wijken we steeds verder af van het traditionele beeld van liefde. Het hoeft niet tussen twee mensen of op een romantische manier te zijn. Je kunt liefde voelen voor alles en iedereen. In de bijbel staat zelfs dat mensen van hun ergste vijanden moeten houden. Al is het misschien minder gezellig om een middagje te wandelen met die ene collega die het bloed onder je nagels vandaan haalt… We gaan hieronder wat verder in op de verschillende vormen van liefde!

 

Zelfliefde

Je kunt niet weggeven wat je zelf niet hebt. Dit klinkt misschien cliché. Maar de relatie die je hebt met jezelf heeft effect op alle andere relaties. Zelfliefde geeft mensen een basis om verder op te bouwen. Hierdoor creëren ze empathie en ruimte zodat zij liefde kunnen geven aan anderen. Het is dus het tegenovergestelde van egoïsme. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die zelfliefde elke dag oefenen minder last hebben van stress en depressie. Een wandeling in de natuur doet wonderen hiervoor.

 

Romantische liefde

Over dit onderwerp wordt al honderden jaren door filosofen gediscussieerd. Sommige geloven dat het niet bestaat, andere denken dat het de enige reden is om te leven. Van een evolutionair standpunt gezien is het beide. Een romantische connectie zorgt voor het voortbestaan van de mensheid. Wij van het Liefdespad zijn hopeloze romantici, dus wij zien het een beetje anders. Volgens een oude Griekse mythe waren mensen oorspronkelijk gevormd met vier armen en benen en twee gezichten. Op deze manier waren ze te krachtig, dus de oppergod Zeus besloot mensen te splitsen. Dit betekent dat onze andere helft ergens op deze aardbol rondloopt. En we zijn pas compleet als we die persoon vinden. Zucht, wat een romantische gedachte.

 

Familie liefde

Voor de meeste mensen is dit de eerste liefde die zij in hun leven ervaren. Een knuffel van je moeder of aanmoedigende woorden van je vader. Dit is de basis waarop je de rest van je leven kunt voortbouwen. Idealiter is deze liefde onvoorwaardelijk en verzorgend. De voordelen van een stabiele thuissituatie zijn eindeloos, zoals: hogere eigenwaarde, steun en zelfs een betere gezondheid. Volgens onderzoek hebben volwassenen met veel positieve jeugdervaringen minder kans op depressie of andere psychische klachten. Als je dit niet gehad hebt dan kun je altijd nog je eigen familie creëren. Door goede vrienden te maken en een ondersteunende partner te zoeken.

 

Hopelijk zie je in dat liefde overal om ons heen is. Wij van het Liefdespad sturen jullie allemaal heel veel liefde! En we zien jullie natuurlijk graag binnenkort wandelen met die speciale personen in jullie leven.

Terug naar overzicht