De droogte in de Achterhoek samen tegengaan

Het Liefdespad komt op voor de natuur

De achterhoek is een oase van rust in het dichtbevolkte Nederland. De mooie natuurgebieden zijn ongeëvenaard. Daarom is het belangrijk dat we dit gebied blijven onderhouden. Het Liefdespad maakt zich hier sterk voor en komt in actie. Het kunstwerk met liefde voor het water werd gekozen als podium voor regionale afspraken tegen de droogte in de Achterhoek.

 

Klimaatverandering in de Achterhoek

Klimaatverandering heeft effect op alle natuur. Het is tegenwoordig vaak veel te droog of veel te nat. In de achterhoek is er momenteel een droogte probleem. Als je kamerplantjes een tijdje geen water geeft dan wordt de bodem droog. Dan weet je dat het tijd is om water bij te gieten. Anders sterven ze. Iedereen heeft weleens per ongeluk een plant vermoord, maar als dit met een heel natuurgebied gebeurt is het wel problematisch. Dit heeft niet alleen gevolgen voor wandelaars en natuurgenieters. Maar ook voor de landbouw. En dit heeft weer gevolgen voor alle inwoners.

 

 

De droogte bestrijden

Volgens onderzoekers moet de Achterhoek gaan veranderen in een enorme spons. Deze moet 100 millimeter water per jaar gaan vasthouden. Er moet dus minder water uit de grond worden gehaald. Dit betekent dat we spaarzamer gaan zijn met het water. Ook worden er plannen voor een nieuw afvoersysteem gemaakt.

 

Wat kun jij doen?

Je kent hem al: alle kleine beetjes helpen! Dus wat kan jij doen tegen de droogte? Ten eerste kan je de regenpijp los maken van het riool en naar de grond leiden. Of kiezen voor een groene tuin, in plaats van een betegelde. Het gazon en de planten hoeven ook niet altijd perfect groen te zijn. En als je dit wel belangrijk vindt dan kun je altijd nog water gebruiken uit de regenton.

Terug naar overzicht